Beleefd Aperitieven

Mora - snacks - aperitief

Wat is er heerlijker dan samen met je favoriete mensen smullen van je favoriete Mora-snacks? Maar hoe goed je elkaar ook kent, en hoeveel je ook van elkaar kunt verdragen, stiekem zijn er toch een paar regeltjes om beleefd te snacken.

We hebben 5 basistips bij elkaar gezocht waarmee iederéén op je feestje zorgeloos én netjes kan genieten van aperotime. Heb je er zelf nog andere? Deel ze dan zeker op onze facebookpagina.

1. Tandenstokertips

Eigenlijk zijn tandenstokers bij het aperitief vaak overbodig. Hapjes zoals de Oven Fun Mix mag je namelijk gerust met je handen eten. Finger food, weet je wel? Maar toch worden je favoriete snacks nog vaak doorprikt met die stukjes wegwerphout.

  •  Hoe pak je dat nu best aan als gastheer of -vrouw?

Wel, wees zuinig. Je hoeft écht niet in elke snack zo’n houten ding te steken. Zet gewoon een klein potje met tandenstokers op tafel of op de schotel met snacks.

  • En wat doe je met die tandenstokers als je ze gebruikt hebt?

Je kunt ze “per ongeluk” op de grond laten vallen, in de planten dumpen of er een miniatuurversie van de Notre-Dame mee bouwen. Maar best bewaar je elke tandenstoker in een servet, die je netjes opplooit zodat ze er niet kunnen uitvallen. Vervolgens vraag je aan de gastheer of -vrouw waar je ze mag weggooien.

2. Bord, servet of hand?

Yes! De snacks zijn klaar en het heerlijke aroma van de kaasballetjes waait door de tuin. Maar … er komt een grote schotel met Apéro Feuilletés op tafel.

  • Wat doe je best als gastheer of -vrouw?

Zo’n heerlijke bladerdeeghapjes ga je natuurlijk niet met tandenstokers serveren. Belangrijk is dat je zéker genoeg servetten voorziet.

  • Hoe zorg je dat die hapjes van de tafel in je mond belanden?

Als de gastheer of -vrouw van aanpakken weet, staan er dus bordjes en/of servetten op tafel. En dan is het heel simpel: neem een servet, kies één of twee hapjes uit de schaal en leg ze op het servet. Om eventjes af te koelen, weet je wel. Die aperohapjes kunnen jandorie héél warm zijn.

3. De Grote Sauskwestie

Hapjes zoals Bitterballen of de Mini’s Funmix zijn bijna ondenkbaar zonder lekkere sausjes erbij, toch? Maar hoe kan je nu zo beleefd mogelijk dippen?

  • Hoe serveer je snacks die sausjes nodig hebben?

In België zijn we verzot op onze sausjes. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je gasten overal morsen of, erger nog, double-dippen! Zorg daarom dat er bordjes klaarstaan en dat je alle sausjes voorziet van een lepeltje, zodat elke gast een beetje saus op zijn of haar bordje kan scheppen.

  • Beleefd dippen, hoe doe je dat?

In de saus dippen, een hap nemen en wéér in die saus dippen? Nee. Nee. En nog eens: nee! Kleine snacks, zoals de Mini’s Kipfingers® zijn klein genoeg om met één dipje te voorzien van een lekker laagje saus.

Let wel op: de single-dip is ook iets gevoelig. Wees bescheiden, zorg dat je zelf de snack nog proeft en laat zeker iets over voor andere gasten.

Nog veiliger is natuurlijk om een bordje te nemen en een beetje saus op te scheppen. Zo kan je dippen zoveel je wilt. Of toch, tot de saus op is.

4. Wat doe je met het schaamstukje?

Eerlijk gezegd is het gewoon onbeschoft om zonder vragen of aankondiging het allerlaatste snackje te pakken. Maar vaak “schaamt” het gezelschap zich ook om dat laatste lekkere snackje te pakken. Daarom noemen ze dat dus ook wel het schaamstukje.

Er zijn een paar manieren om daar beleefd mee om te gaan.

  • Neem de schotel en ga even rond bij het hele gezelschap
  • Vraag beleefd maar luid genoeg of iemand ‘het laatste stukje wilt’. Als de andere gasten even beleefd zijn, zullen ze het gebaar op prijs stellen en gunnen ze je juist daarom die laatste hap.
  • Wijs naar de lucht, roep keihard: “KIJK, EEN UFO!” en laat dat laatste stukje in je mond verdwijnen terwijl iedereen wegkijkt.

5. Proeven en Delen

Iemand op het feest graait net voor je neus de allerlaatste Crispy Chick’n Strip weg. Kans gemist om eindelijk die nieuwe snack eens te proeven. Maar goed, je kent elkaar dus je kunt gerust wel vragen of je eens mag proeven, toch?

  • Hoe zorg je ervoor dat je mag proeven?

Simpel. Je zegt alvast eens dat je dat krokante snackje zo graag eens had geproefd. Als die andere gast het niet aanbiedt, mag je het gerust eens vragen of je mag proeven. Maar laat hem of haar wél eerst zelf eens bijten hé.

  • Hoe zorg je ervoor dat je niet hoeft te delen?

Simpel: je zegt genoeg “nee” als iemand vraagt om te proeven of delen. Neem een voorbeeld aan Joey uit de serie ‘Friends’ die daar volgende gevleugelde woorden voor gebruikte: “JOEY DOESN’T SHARE FOOD”