Geschiedenis

Hoe het allemaal begon...

1960
Marcel Mourmans
Een buurtslagerij in Maastricht

Het begint allemaal in een kleine buurtslagerij in Maastricht. Vanuit zijn vaders slagerij brengt Marcel Mourmans op de fiets (later op de brommer) kroketten en loempia’s rond naar verschillende snackbars in de omgeving. In deze tijd begint Marcel al met het ontwikkelen van eigen recepten. De producten probeert hij te verkopen aan snackbars in de buurt. Dat loopt zo goed dat hij samen met zijn vrouw, Robby Ramaekers, het bedrijf Mora opricht. Mora is een samenvoeging van Mo van Mourmans en Ra van Ramaekers.

"Robby, zullen we samen een bedrijf beginnen?"

1972
Fabriek
Van slagersjongen tot snackgigant

Al snel wordt de slagerij te klein en in 1972 is de vraag naar Mora snacks zo groot dat er een moderne snackfabriek in Maastricht wordt gebouwd. In deze fabriek worden vandaag de dag nog altijd met de grootst mogelijke zorg allerlei overheerlijke snacks gemaakt. In 1972 zet Mora ook de eerste stappen richting de supermarktwereld. De eerste supermarkten die klant worden zijn meteen zijn de bekendste namen van Nederland.

1975
Geschiedenis sito def
Op overnamepad in België

Na Nederland, kan je vanaf 1975 ook in België smullen van de Mora-snacks. Dat jaar stappen we namelijk over de grens en zetten we een tweede bedrijf neer in Mol. Hier produceren we de populaire Sito®Gold, een topper in de Belgische én Nederlandse horeca.

1982
pantone
Mora bekent kleur

Zie je oranje, dan denk je aan Mora. Dat is niet altijd zo geweest. In de beginjaren waren de vrachtwagens en verpakkingen wit, met een foto van het product voorop. In 1982 kiest Mora voor oranje. Een hele goede keuze! De kleur is onlosmakelijk verbonden aan Mora en zelfs vastgelegd: PMS 021C. Dat is de officiële Mora kleur en die is van ons!

1986
Het jaar van Cora...

In de geschiedenis van Mora is 1986 een bijzonder jaar. Om te beginnen verschijnt Cora van Mora voor het eerst op tv. In korte tijd groeit ze uit tot het gezicht van Mora. Ze blijft dat tot 2001 en is daarmee een van de langstlopende reclamepersoonlijkheden ooit. In 2006 keert ze terug tot groot genoegen van haar fans. Nog altijd laat ze België en Nederland vol enthousiasme kennis maken met nieuwe Mora snacks.

"Bekijk hier de eerste Cora commercial"

1986
Kipkorn
...en van de Kipkorn®

Over nieuwe Mora snacks gesproken: in 1986 introduceert Mora ook de Kipkorn®. Inmiddels is het de populairste kipsnack van allemaal, maar in 1986 was het een grote verrassing. Kip in een korstje van cornflakes? Hoe verzinnen ze het? Eenmaal geproefd, vielen snackliefhebbers massaal voor de combinatie van mals kippenvlees in een super knapperig jasje.

"De Kipkorn® valt goed in de smaak"

1988
Viandel
Mora varieert met uitvinding van Viandel®

Dé snack bij uitstek is de frikandel. Als je daar extra variatie in wil aanbrengen dan moet je van goede huizen komen. Mora gaat in 1987 de uitdaging aan. Het resultaat is de Viandel®, een snack van zacht, kruidig vlees in een extra knapperig jasje. Meteen na de introductie is de Viandel® een groot succes. Tegenwoordig is de Viandel® niet meer weg te denken, maar het is wel een snack die Mora heeft bedacht. En daar zijn we best trots op!

"Een snack waar we best trots op zijn"

1994
Magnetronbroodjes
Introductie Mora Microwavebroodjes

Mora introduceert als eerste in België en Nederland een broodje met vlees en saus, dat in z’n geheel klaargemaakt kan worden in de microwave. Door een randje van de verpakking af te scheuren kan het broodje vervolgens razendsnel in de microwave worden verwarmd. Het is een variant op de verschillende burgers van fastfoodketens uit Amerika. Alleen kan het broodje nu makkelijk thuis worden klaargemaakt. In de vele tankstations in België en Nederland zijn de broodjes ook een hot item. Inmiddels zijn er 3 varianten van de Microwavebroodjes verkrijgbaar.

"Lekker broodje, zo klaar"

Bekijk hier onze Mmmega lekkere broodjes

2006
Van Geloven
Mora naar Ad van Geloven

In maart 2006 sluit het merk Mora zich aan bij snackproducent Ad van Geloven. Hiermee verstevigt het Tilburgse Ad van Geloven haar sterke positie in de Belgische en Nederlandse  snackmarkt.

2013
Cora & Flora
Mora introduceert Flora

Vanaf 2013 wordt Cora bijgestaan door haar nichtje Flora. Werken in de keukens van Mora, dat is wat Flora al vanaf kleins af aan wilde. Wat wil je ook met zo’n tante! Als ze mocht blijven logeren liep ze in haar pyjama altijd even naar de kapstok om die heerlijke geur uit Cora’s witte werkjas op te snuiven. “Die geur die ze altijd meenam… heeeeerlijk.” Ook zette ze dan altijd even het Mora hoedje van haar tante op.

"Dat wil ik later ook!"

2015
Geschiedenis oven en airfryer snacks BE
Krokant uit de Airfryer en oven!

In 2015 introduceert Mora de eerste snacks uit de Airfryer en oven. Door de jaren heen worden heel wat snacks geïntroduceerd waaronder de Oven & Airfryer Funmix, Bitterballen, Kaas- en Garnaal kroketten. Mora vervolgt dit succespad met nog een lange reeks ovenheerlijke introducties.

"Niet te geloven, zo uit de oven!"

Check al onze oven snacks

 

 

 

 

 

 

 

2020
Geschiedenis Vegetarische Mini Mix
Niet van echt te onderscheiden

Mora en De Vegetarische Slager slaan de handen in elkaar en komen in 2020 met een range vegetarische snacks in de Belgische frituren en supermarkten: Vegetarische Mini Mix, Vegetarische Draadjesvleesch Bitterballen & Kroketten, Vegetarische Kipkorn® en Vegetarische Frikandel. Uniek aan deze vegetarische is de ultieme benadering van de originele vleesvariant, nauwelijks van echt te onderscheiden.

"Proef 'mmm en je gelooft 't niet!"

Bekijk ons vegetarische assortiment

 

 

2019
Crispy Chick'n Mora Pocket Burger
Mora introduceert Crispy Chick'n

Begin 2019 introduceert Mora een nieuwe premium kipsnack: Crispy Chick’n. Heerlijk mals en sappig, met 100% kipfilet en omhuld met een knapperig korstje. Heerlijk om mee te variëren!

"Daar wil je als de kippen bij zijn!"

Lees Mmmeer over Crispy Chick'n 

2021
duurzaam mora
Mora deelt breed duurzaamheidsbeleid

Bij Mora nemen we verantwoordelijkheid ten aanzien van mens, milieu en maatschappij. Want snacken is een feestje en daar moet je zorgeloos van kunnen blijven genieten en succesvol in kunnen ondernemen.

"Stap voor stap, snack voor snack duurzamer"

Lees Mmmeer over ons beleid

2021
Geschiedenis say cheese
Say Cheese!

Op de afdeling borrelsnacks van Mora borrelt het altijd van de goede ideeën! Van borrelsnacks hebben ze bij Mora wel kaas gegeten, daarom komt Mora nu met de verrassend lekkere Nacho Cheese bites.

"Zo, dat borrelt lekker!"

Bekijk hier onze Cheese snacks