16 juli 2019

O dierbaar België, o heilig land der frituren

21 juli vieren we in België de nationale feestdag. Met een groot militair defilé en veel heisa rond het koningshuis. Maar we vergeten op zo’n dag vaak onze allergrootste nationale trots: de frituur, de bron van knapperige frietjes en al je favoriete snacks. Hoog tijd dus om die pareltjes van de Belgische cultuur even welverdiend in de spotlights te zetten met een vijf lekkere weetjes.

De allereerste.

Vermoedelijk stond het allereerste frietkot in Antwerpen. Fritkot Max zou in 1842 geopend zijn aan het Steen, op de oevers van de Schelde. Die frituur bestaat trouwens nog altijd, maar is verhuisd naar de Groenplaats waar het ook dienst doet als mini-museum. In 2016 waren er volgens officiële cijfers overigens 4643 frituren te vinden in België.

Sausje erbij?

In de eerste frituren kon je enkel een portie frietjes met een snuif zout krijgen. Later kwam daar de eerste saus bij: een, ahum, emulsie van dunne slierten gestoofde ui, platgekookte witte boontjes, azijn, bloem en een beetje geklopte room. Klinkt lekker, toch? Gelukkig deden vanaf de jaren ’30 de klassieke sauzen stilaan hun intrede. Zoals mayonaise en pickles. Die eerste krijgt vandaag nog altijd de voorkeur, op de voet gevolgd door speciaalsaus, stoofvleessaus, tartaar, andalouse. Ketchup staat dus niet eens in de top 5.

Snackkeuzestress

Vind je het ook zo moeilijk om te kiezen tussen die tientallen lekkere Mora-snacks in je frituur? Wel, dat was ooit anders. De snacktraditie kwam eigenlijk kort na de Tweede Wereldoorlog al op. Toen kregen frituurfans nog de, euh, hartverscheurende keuze tussen zure mosselen, een hardgekookt ei, een nat worstje, stoofvlees, een droge boulet of een cervela. Gelukkig kwam daar vanaf de jaren ‘60 een altijd maar groter en specialer assortiment Mora-snacks bij.

De sterrensnacks

De, euh, “oersnacks” zoals stoofvlees, bouletten en cervela’s staan tot op vandaag trouwens nog altijd in de top 10 van populairste snacks. Maar de onbetwiste nummer 1 vandaag is de Frikandel. Of de curryworst of de lange hamburger, afhankelijk waar je ‘m wilt bestellen.
We willen niet opscheppen, maar in de top 12 van frituursnacks staan er maar liefst 5 andere Mora-snacks.

Goed, we zijn nu toch aan’t opscheppen, dus kunnen we maar beter doorgaan:

  • Op een verdienstelijke twaalfde plek staat onze Sito®Gold, een snack die trouwens ook in België wordt gemaakt!
  • Op de elfde plek: de overheerlijke B’balls. Lekker met een beetje mosterd bij, toch?
  • Nét in de top tien vinden we onze Kipkorn®. Met kop en schouders de populairste kipsnack van België.
  • Nog een plekje hoger, op plaats 9, staat onze pittige Carrero®, of Mexicano zoals ze ‘m in veel frituren ook besteld wordt.
  • En ten slotte, nét niet in de top 5, staat de Viandelle®, een uitvinding die we in 1988 lanceerden.

Zo, een mens krijgt best honger van zoveel lekker leesvoer over onze nationale feestdag, toch?

Tijd om een frietje te gaan halen. Met een frikandel. Nee, B’balls. Of wacht … Een loempia? Of een Crispy Chick’n. Of …

http://www.navefri-unafri.be/nl/de-frietkotcultuur/het-frietkot 

https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/de-belgische-frietkotcultuur 

https://g-geschiedenis.eu/2014/01/30/frietkot-is-erfgoed/ 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/01/week-van-de-friet---grafiek/ 

Lees ook

13 oktober 2020
De Vegetarische Slager en Mora sloegen de handen opnieuw in elkaar om vegetarisch snacken nóg lekkerder en toegankelijker te maken.
09 januari 2020
Steeds meer mensen vragen om vegetarische snacks. In de frituur én in de winkel. Iets waar we bij Mora heel graag bij willen helpen.
16 september 2019
Bah, daar is die septemberstress weer.