Gluren in de frietpot van de buren

29 augustus 2018

Gluren in de frietpot van de buren

België is hét frietland bij uitstek! De gemiddelde Belg draait z’n hand dan ook niet om voor een groot pak friet met een frikandel of één van de vele andere snacks, voor elk wat wils! Maar hoe zit dat bij onze buurlanden? Voor welke snack bezwijkt de gemiddelde Nederlander, Duitser of Fransman? Je ontdekt de recepten hier, met een Mora-twist natuurlijk, zodat je ze kunt verrassen als je zo’n lekkerbekkende buur op bezoek krijgt!

Nederlandse vlag

Hap holland hap!

Hoe maak je een Nederlander hartstikke blij? Nou, vergis je niet: het broodje kroket is verre van de favoriete snack bij onze Noorderburen. Frikandellen, daar houden ze van. En van kaas, natuurlijk. Alleen zijn die twee moeilijk te combineren. Of toch?

Frikandellentaart

Frikandellentaart

Wat ooit begon als een gigantische grap van een bakker, is nu een hit in de Nederlandse supermarkten. Klinkt vreemd, maar toch superlekker. En je kan het ook gewoon héél simpel zelf maken!

Ingrediënten

  • 10 Mora frikandellen®
  • Bladerdeeg
  • Mayonaise, ketchup en curry
  • Ongeklopte slagroom
  • 1 ei
  • Geraspte kaas

Bereiding

  1. Bereid vijf frikandellen in je friteuse en snij ze nadien in stukjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de slagroom met het ei en voeg hier de stukjes frikandel aan toe.
  3. Voeg naar smaak curry, mayonaise en ketchup toe.
  4. Bedek nu een bakvorm met bladerdeeg en doe het mengsel in de vorm.
  5. Frituur nog eens vijf frikandellen en schik op het mengsel.
  6. Werk af met geraspte kaas.
  7. Stop alles 20 minuten in de oven. Als de kaas goudbruin kleurt, is je taart klaar.

Duitse vlag

Currywurst über Alles

Onderzoek wijst uit dat Duitsers dolgraag smullen in een snackbar. In de top vijf van hun favoriete snacks is een typisch Duitse delicatesse: Currywurst. Daar is het een braadworst in stukjes gesneden en overgoten met een speciale currysaus en -poeder.

Curryworst van bij ons

Bei uns maken we die mit ónze curryworst: de enige echte frikandel. Wetten dass die Duitsers niks anders meer willen? Aber hoe machen wir die saus? Er bestaan massa’s verschillende recepten voor. Dit is er maar eentje.

Ingrediënten (voor zo’n 600 ml saus)

  • 250 g bruine suiker
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 blik gepelde tomaten (800 g)
  • 25 g gember
  • 1 teentje knoflook
  • 5 el olie
  • 2 el tomatenpuree
  • 3-4 eetlepels mild kerriepoeder
  • 1-2 mespuntjes Chilipoeder of chilivlokken
  • Zout

Bereiding

  1. Smelt de suiker in een pan. Blus af met azijn en tomaten in blik. Vul het lege blik met water en giet het bij in de pot. Kook roerend gedurende 15 minuten.
  2. Pureer het mengsel. Rasp ondertussen de gember, hak de knoflook héél fijn en voeg beide toe met 2 eetlepels olie. Doe er dan de tomatenpuree, kerriepoeder en chilipoeder bij. Laat nog eens 35 minuten pruttelen op laag vuur, roer af en toe door tot de saus dik wordt.
  3. Pureer de saus nog een keertje en breng eventueel op smaak met zout.
  4. Bak ondertussen twee frikandellen per persoon, zoals je op de verpakking kunt lezen.
  5. Snijd dan elke frikandel in stukken van zo’n 3 centimeter.
  6. Verdeel de worst over bordjes, overgiet de worst rijkelijk met saus en bestrooi met een snuifje extra kerriepoder. Serveren doe je met een stukje brood. Of met frietjes, natuurlijk.

(bron: Zeit.de)

Franse vlag

Allons, enfants de la baguetterie

De populairste snelle snacks in het meest culinaire land ter wereld zijn eigenlijk zelden culinair hoogstaand. De “jambon-beurre” is gewoon een stokbrood met boter en ham. En de hamburger is, tja, een hamburger zoals je die ook kent. Gelukkig hebben ze zich in Frankrijk ook laten inspireren door onze frituren. 

De gestolen mitraillette

mitraillette met Carrero

De mitraillette is uitgevonden in Wallonië, maar is ook in Frankrijk mateloos populair. Daar noemen ze het “le sandwich américain”. Heeft niks te maken met wat wij op onze boterhammetjes smeren. Meestal wordt die sandwich gemaakt met hamburgers, maar bij MORA hebben we iets meer fantasie. En hebben we Carrero®’s.

Ingrediënten

  • 1 groot stokbrood
  • 3 Carrero®’s (of een ander stukje vlees naar keuze)
  • 1 ajuin
  • Een snuifje knoflookpoeder
  • Een zakje gemengde sla
  • 2 a 3 tomaten
  • Een handjevol augurkjes
  • Een zakje geraspte Gruyère of Emmental
  • Frietjes
  • Mayonaise, mosterd, ketchup of je favoriete sausje

Bereiding

  1. Versnipper de ajuin, snijd de augurken in stukjes en de tomaten in plakjes
  2. Verhit boter in een pan en karameliseer de ajuin
  3. Bak frietjes, strooi er wat zout over als je dat graag hebt.
  4. Bak je Carrero’s.
  5. Snijd het brood in tweeën, snijd het open en verdeel er de ajuin, de augurkjes en schijfjes tomaat over.
  6. Leg de stukken vlees in het brood en strooi er wat kaas over.
  7. Bestrooi met frieten, gratineer met nog wat extra kaas.
  8. Leg alles op een bakplaat en rooster een minuutje of 5 op 200°.
  9. Haal het brood eruit, garneer met sla en een sausje naar keuze, plooi het brood dicht en probeer er zonder kaakkrampen van te smullen.

(bron: Noshcookbook.com)

Ook interessant

29 augustus 2018
België is hét frietland bij uitstek! De gemiddelde Belg draait z’n hand dan ook niet om voor een groot pak friet met een frikandel of één van de vele…
31 juli 2018
Er is geen beter moment dan een zonnige zomerdag om uitgebreid te aperitieven. Lekker genieten in het avondzonnetje met een fris en origineel drankje…
15 juni 2018
3 knalrecepten op ‘n rij
De beste opwarming voor het WK? Een oven vol warme ovensnacks! En omdat supporteren voor ons Belgisch elftal zoveel beter gaat met een lekkere snack…
13 juni 2018
Herbeleef de VIP-dag vol Smokin’fun
Belgisch frituurerfgoed moet geëerd worden! Daarom organiseerde Mora, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Sito®Gold een spetterende VIP-…