5 Tips voor meer marge, omzet en rendement

Fastservice Horeca Ondernemen

Na de heropening van de horeca, wordt het een uitdaging om de komende periode de omzet en winst op een normaal niveau te krijgen en te behouden. Zeker door de geldende maatregels m.b.t. capaciteit op je terras en in je zaak. Graag delen we 5 tips die een bijdrage kunnen leveren aan je marge en winstbehoud, deze kunnen je helpen om je zaak goed draaiende te houden! 

5 TIPS VOOR MEER MARGE, OMZET EN RENDEMENT

5 Tips voor meer marge, omzet en rendement

Het zijn uitdagende tijden voor de horeca. De huidige preventiemaatregelen om veilige contacten in de horeca te garanderen, zetten de nodige druk op de horeca-ondernemers, om de komende periode de omzet en winst op een normaal niveau te krijgen en te behouden.

Graag delen we 5 tips die een bijdrage kunnen leveren aan je marge en winstbehoud, en je kunnen helpen om je zaak goed draaiende te houden!

  1. Kies voor je hardlopers
  2. Werk in het weekend uitsluiten met reserveringen in shifts
  3. Creëer meer eetmomenten
  4. Bied verrassende concepten aan
  5. Verkoop bitterballen per stuk

 

1. Kies voor je hardlopers

Welk zijn jouw absolute topgerechten? Geef deze een prominente plaats op je menukaart, en haal de wat minder goed lopende gerechten af, of renoveer ze. Je wil aan het einde van de week niet met teveel overschot zitten, dus het loont om de juiste keuzes te maken wanneer je je bestellingen of inkopen doet.

2. Werk in het weekend uitsluiten met reserveringen in shifts

Om tijdens de weekends zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de tijd en dus zo efficiënt mogelijk te draaien, kan je het beste je gasten alleen toelaten in shifts. Laat de eerste shift bijvoorbeeld starten om 17:30u, en de tweede om 20:00u, zodat je de ruimte hebt om een dubbele bezetting te draaien. Zo kun je toestromen van gasten ook beter reguleren en geef je jezelf en je personeel voldoende tijd om stoelen en tafels te ontsmetten.

3. Creëer meer eetmomenten

Heb je al eens aan een kaart voor tussendoortjes gedacht? Tussendoormomenten kennen een steeds groter aandeel binnen horeca. Terwijl de traditionele bezoekmomenten zoals lunch en diner net vervagen. De lijnen worden niet meer zo duidelijk getrokken. Porties worden kleiner en het eetpatroon evolueert meer naar een aaneenschakeling van eetmomenten. Een kleiner hapje of gerecht, is ideaal voor gasten die nog iets meer willen eten na lunchtijd. Met kleine, eenvoudige, lichte gerechtjes die de kleine honger stillen, kan je extra omzet en marge genereren. 

4. Bied een verrassende ervaring

Heel wat bezoekers van de horeca zijn op zoek naar beleving, unieke ervaringen: een high tea in een roze interieur, een uniek gerecht, een verrassend hapje… Met een verrassende concept kan je je als horecazaak onderscheiden. Denk aan high tea, high beer, high apero, high wine, ice-dipping, een brunchtafel; kies wat het beste bij jouw zaak past en laat weten dat je het hebt, bijvoorbeeld op je social media of posters in jouw zaak! Nu gasten steeds meer geneigd zijn om te reserveren voor een tafel is dat hét moment om ze een unieke ervaring aan te bieden.

5. Verkoop bitterballen per stuk

Wist je dat borrelhapjes op nr. 2 staan bij traditionele restaurants en op nr. 6 van top 10 gekozen voeding/ gerechten in Brasseries en Tavernes?(1) Besteed dus ook aan je kleinere hapjes de nodige aandacht. Dit zijn hapjes die snel en eenvoudig te bereiden zijn (win-win). Probeer eens een keer bitterballen per stuk op de kaart te zetten. Met een oneven portie van 5, 7 of 9 bitterballen is het altijd kiezen of delen. En hier geldt het principe: de ogen zijn groter dan de maag. De kans dat je meer bitterballen verkoopt, wordt bij het bestellen per stuk alleen maar groter. En van het eten van al die lekkere, hartige bitterballen, gaat je klant wellicht ook nog een extra rondje drankjes bestellen. En dat is goed voor je marge!

(1)Bron: Foodservice Alliance